Pessimisten bag rattet – Generation X er nutidens leder

Det er fornuftigt at analysere fortiden for at bygge fremtiden. Og allerede nu er der publiceret mange analyser om Babyboomers og Millenials. Generationerne, der er blevet udråbt til vor tids mest epokegørende. Men hvad med generationen i midten? Hvad ved vi egentlig om Generation X, der lige nu kører den bus, vi alle sidder i?

Babyboomere er født mellem 1945 og 1965. Det var dem, der opfandt teenagebegrebet, kommercialiseringen og massemarkedet. De dansede jitterbug og sukkede efter Elvis og Doris Day. De reddede hvaler og sæler. Senere blev de yuppier og fik store skulderpuder, mens de kravlede op ad den fedtede og stejle karrierestige. Millenials er født efter de tidlige firsere og er de første årgange, der er digitale indfødte. Det vil sige de første årgange efter den digitale revolution. Begge generationer er omtalt som dem, der kommer til at stå for de mest banebrydende perioder i vores tidsalder.

Men Babyboomerne er på vej på pension, og de fleste Millenials stadig lægger sidste hånd på deres uddannelses CV på LinkedIn, så det er den oversete Generation X, der nu sidder ved rattet. Babyboomernes børn og Millenials mor og far har nu fået nøglerne til verdens hjørnekontorer. Ifølge forskeren Stephanie Neal fra Development Directions International’s (DDI’s) Center for Analyse og Adfærd (CABER) sidder der lige nu en person fra Generation X i 51% af alle ledelsesstillingerne på globalt plan.

Men selvom Generation X sidder i førersædet, hvad angår det globale arbejdsmarked, så har verdens øjne for længst vandret hen imod Millenials. Der er allerede udfærdiget enorme mængder analyser om, hvordan arbejdsmarkedet kan tilpasses den nye generation. Den primære grund, til at det er interessant med Millenials, er, at de er en visionsgeneration, der er opvokset under en højkonjunktur, ligesom deres bedsteforældre Babyboomerne. Og visioner er meget mere spændende end det hårde slid under uforudsigelige forhold, som mellemgenerationen Generation X, med sin ungdom i de kriseramte halvfjerdsere og firsere har måtte affinde sig med.

Men burde vi ikke dykker ned i hvem cheferne er i dag? Hvordan de skaber rammerne for vores arbejdsliv, og hvordan vi bruger de kvaliteter, værdier og evner, som denne lidt stille generation tilføjer arbejdsmarkedet? Hvad vil det f.eks. sige at arbejde for en Generation X’er?

Skatten er begravet under X
Generation X har gjort det til en fordel, at de er en mellemgeneration. De er vokset op i en verden uden mobiler og internet - men har lært sig det hele alligevel. De er i det hele taget en selvlært generation, som har oplevet krisen i 80’erne med egne øjne og overlevet. De opererer i dag, i forhold til Babyboomerne, i en meget mere stringent virkelighed, hvor verdens ressourcer er knappe, og hvor der ikke er nogen nemme løsninger på noget. Men her er Generation X som en fisk i vandet. For mens mor og far realiserede sig selv, og ungdomsarbejdsløshed betød, at der skulle tænkes praktisk blev Generation X til en pragmatisk, resursebevist og selvstændig størrelse med respekt for kompetence og individ.

De er pessimister
Generation Xs lod, har været at leve med økonomiske kriser, teknologiske brydningstider og disruption. Så alle Generation X chefer er doomsday preppers - for de ved, den kommer, og når den gør, er de klar! En anden ting, der helt naturligt sker, når man skal have øjnene på bolden, er, at man måske ikke får tænkt de store tanker og bygget de store visioner for sin egen generation. Generation X lider ofte, uden egen skyld, af visionsløshed.

De lader dig ofte arbejde selvstændigt
En Generation X chef vil ofte stille dig en opgave, stille redskaberne til rådighed og lade det være op til dig, hvad der skal være imellem hegnspælene. Det kan være en fantastisk ting for personer med behov for selvstændighed, men lidt udfordrende for medarbejdere, der har brug for vejledning og feedback.

De sætter selv et eksempel ved at arbejde hårdt
Generation X er en slider generation, der kender værdien af hårdt arbejde. De giver ofte selv 100% og forventer samme engagement og fleksibilitet fra medarbejderne. De kan virkelig få noget fra hånden, men det høje niveau og tempo kan lægge et stort pres på resten af medarbejderstaben.

Generation X er diversitetsmestre
De er trænede i at sætte pris på den diversitet, der kan være på arbejdspladsen. Man bliver jo skilt af alt det arbejde. Det gjorde Babyboomerne i hvert fald. Det og den øgede globalisering, Generation X er vokset op i, betyder, at de er meget bedre til at få teams til at samarbejde, og de er selv mere åbne og samarbejdsvillige end nogen tidligere generation.

Kompetente digitale immigranter
De er digitale immigranter. Det betyder, at de ikke, som Millenials er digitale indfødte, men har tillært sig kompetencer inden for teknologi. - Og så har de tilmed en læsbar håndskrift. I dag er Generation X stort set lige så komfortable inden for teknologi som Millenials. Faktisk bruger de ifølge en 2016 undersøgelse fra det internationale analysebureau Nielsen 40 minutter mere på de sociale medier om ugen end Millenials.

Generation X er en pragmatisk slider med værdier og loyaliteten helt i top. En Generation X leder vil ofte være god til at få ny teknologi til at understøtte traditionelle processer og udfordre status quo på det praktiske plan, men har ofte for travlt med at arbejde reaktivt til at udvikle de helt store visioner på den lange bane.

For at Generation X for alvor kan sætte sit fingeraftryk på verdenshistorien, skal vi have væsentlig mere fokus på lederne i dag. En generationsmæssig mindfulness-øvelse kan man næsten sige. Det er udmærket at se tilbage og at se frem. Men en kortlægning af Generation X kompetencer, for eksempel adaptivt overblik, analytisk sans og produktivitet vil kunne betyde mere for erhvervslivet og for Generation X, hvis formål det er at binde to ulige tidsaldre sammen og bane vejen for endnu en visionsgeneration.

 

 

Kilder
http://www.nielsen.com/content/dam/corporate/us/en/reports-downloads/2017-reports/2016-nielsen-social-media-report.pdf
https://hbr.org/2009/07/why-generation-x-has-the-leade
https://www.fastcompany.com/40558008/why-you-need-to-pay-attention-to-gen-x-leaders
https://www.cnbc.com/2018/04/11/generation-x--not-millennials--is-changing-the-nature-of-work.html